SÁROSI ANITA - artist sanita.email[at]gmail.com

Építészet

CSONTVÁRY MÚZEUM - HEGYGERINC, NORMAFA, 2016
Hozzátenni a természeti környezethez, az emberi szellem teremtő képességével és a kortárs építészet eszközeivel

"...a megértéssel járó kezdeményezés."

A tervezés helyszínéül a Normafa - folyamatban lévő rehabilitációja során funkcióját vesztő - parkolóját választottam, amely a hegy gerincvonalán, 475-477 méteres szintmagasságon, a főváros felett, Budán található. Ezen a területen, a szinte folyamatos északnyugati szél miatt, alacsonyabbak a fák, mint máshol, mégsem nyílik innen kilátás a városra. A helyszín előnyös tulajdonságait felhasználva javaslom, hogy a Csontváry Múzeum legyen az itt hiányzó, város fölé magasodó hegygerinc, amelyet a kortárs építészet formai és technológiai megoldásainak felhasználásával építünk fel! A jelölt területen nincsenek fák, A TERV MEGVALÓSÍTÁSÁHOZ EGYETLEN FA KIVÁGÁSA SEM SZÜKSÉGES!
A gerinc megépítésével a nem ártás törvényét betartva, a természettel együttműködésben alkotjuk meg a Csontváry szellemiségéhez és életművéhez méltó és őt megfelelően reprezentáló múzeumot – amely az ide érkező vendégeket előbb különleges tér- és tájépítészeti élménnyel fogadja – majd, az emelkedő és táguló belső kiállítási tér bejárása és Csontváry festményeinek élményszerű átélése után, a látogatókat szemből érkező napfény és csodálatos panoráma köszönti.

A tervezett múzeumépület szimbólumokkal teli, asszociatív, ugyanakkor könnyedén értelmezhető, átalakuló formájával, transzformációjával, támogatja Csontváry szellemiségének megértését és a kiállított műveknek befogadását. A gerincvonal ház formából indul, majd egyre tágul, mérete növekszik, belső tere folyamatosan emelkedik és, a kimagasodó végén egy tökéletesen szimmetrikus, teljes testként, kockaformában zárul. Az épület a legmagasabb részén 12 méter, a teljes forma darabolás nélkül 66 méter, mely – a Csontváry életmű bemutatott festményeinek készítési tematikája szerint – kilences osztásban került elforgatásra és eltolásra egymáshoz képest. A múzeum bejárata felől – a front üvegfalon át – mindig adott a látogatók számára a betekintés lehetősége, a további belső terek azonban, kívülről zárt rendszert alkotnak.
A kocka teteje, helyszíni adottságaiból következően kiválóan alkalmas panorámaterasz funkció betöltésére és – ahogyan a kiállítótérben is teljesen egyedülálló módon – akadálymentes feljutás biztosítható a babakocsis, nehezen mozgó és mozgássérült látogatók számára is! A fák fölötti 360 fokos panoráma és az épített gerincformára való rálátás, egyaránt sajátos és karakteres, maradandó élményt ígér.

A teljes pályázati anyag: https://www.behance.net/gallery/40196247/CSONTVARY-MUZEUM

Következő projekt: → Formatervezés

Előző projekt: ← Plakát

Építészet
Minden jog fenntartva © SÁROSI ANITA - 2018 RSS